Crumble – vynikající anglický dezert. Bez mouky a s růžovou rychlenou rebarborou
Někdy na gastronomický svět přijde zázrak, který vděčí svému vzniku nepříznivým okolnostem. Mám zrovna na mysli opravdově anglický dezert „Crumble“. Dá se použít anglický idiom: the best of a bad job, tedy po našem: z nouze cnost. V případě tohoto skvělého dezertu, vynikajícího chutí, šťavnatostí, dostupnými ingrediencemi a hlavně jednoduchostí přípravy - to vše platí dvakrát.
Hezky popořádku
Britská společnost za 2. světové války neměla na růžích ustláno. V Paříži bouchalo šampaňské a Edith Piaf zpívala po barech své šansony tak krásně, až se tajil dech. Na druhé straně Lamanšského průlivu až tak moc veselo nebylo.
Ropucha v díře. Skvělé anglické jídlo s duchařským nádechem má originální historii
Číst článek
Válečná mašinérie si vybírala krutou daň, potraviny byly na příděl, německé rakety ničily Londýn a Angličanky byly na chod domácností a výchovu dětí většinou samy. Ovšem držely se statečně, a ještě dokázaly z minima dostat maximum. Mám teď na mysli jejich kreativitu při vaření.
Důkazem je třeba mrkvový koláč, nedávno jsem o něm psala zde, který byl také důsledkem přídělového systému potravin ve Velké Británii za světové války. Hospodyně se musely vyrovnat s nedostatkem cukru a mouky, ovšem děti o sladkosti připravit nechtěly a crumble byl na světě!
Co zahrada dala
Pěstování ovocných stromů, peckovin a bobulovin mělo na anglickém venkově dlouhodobou tradici. Sběr úrody jablek, švestek, hrušek, malin, ostružin, angreštu, rebarbory a ořechů nezastavila ani válka. Vše se zavařovalo, dělaly se džemy a marmelády, ale klasické pečení koláčů a dortů bylo díky nedostupné mouce a přídělového cukru zapovězeno.
Dobrým kuchařkám bylo jasné, že cukru je ve vyzrálém ovoci dost, byť mnohdy s malinko kyselou příchutí, ale mouka se nahradit nedala a světlo světa spatřil crumble. Trocha mouky se vždycky na crumble našla.
V jednoduchosti je síla
Mám ráda jednoduché recepty na moučníky, které vás nepřipoutají na dlouhé hodiny ke kamnům a troubě a jejichž výsledný efekt dalece převyšuje jednoduchost přípravy a samotného pečení.
Krevetkový burger v Královské hlavě a jak to vlastně je s britskými jmény hospod
Číst článek
Vždyť na šťavnatý, chutný a rychlý crumble potřebujete jenom sezonní ovoce ze zahrady a drobenku. Také se však můžete vyřádit a popustit uzdu své fantazie a použít třeba i nejžhavější trendy zdravých potravin jako je granola, ořechy, vanilka, plátky mandlí, zdravá semínka, směsi vloček či müsli.
Crumble se podává teplý, a ještě ho můžete vylepšit a servírovat ho s vanilkovou omáčkou nebo pudinkem, horkou čokoládou nebo zalitý smetanou, ale dokonce i s vanilkovou zmrzlinou.
Upečený se dá se jíst i za studena, takže nejde o výhradně teplý dezert, i když tak jeho velkolepá chuť vyzní nejlépe!
Jako správná hospodyňka jenom poznamenám, že nespotřebovanou drobenku můžete uložit do lednice a klidně použít na další crumle. Hotový crumble se dá i s miskou zamrazit a pak s ním už jen do trouby a máte dezert pro neočekávané příležitosti vždy po ruce.
Co nás čeká
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Střídavě žije v Praze a v Anglii, kde čerpá inspiraci při hledání chutí a při oživování původních receptů v prostředí moderní kuchyně.
Do přípravy se můžeme pustit v každou roční dobu. Buď máme vlastní ovoce zmražené, nebo jej zmražené koupíme, a navíc doba je tak skvělá, že drtivou většinu všeho, co bylo dříve pouze sezónní záležitostí, si můžeme koupit a dopřávat během celého roku bez ohledu na roční období.
Chce to vlastně dost málo, čerstvé ovoce zbavíme jadřinců a pecek, nakrájíme na kousky, vložíme do misky, pokryjeme vrstvou drobenky, pár desítek minut pečeme v troubě a šťavnaté podáváme.
Vím, zjednodušila jsem to, k mému receptu se ještě dostaneme, ale jenom nabízím pár zkušeností. Připravit můžeme i verzi „gluten free“, tedy bez mouky, nakonec jako takový, téměř bez mouky vznikl a my se k němu s pokorou vracíme.
A než se pustíme do vaření, ještě poznámka, můžete ho servírovat ve větší misce pro všechny a podělit se, nicméně já ho ráda také zapékám v malých miskách a servíruji přímo z trouby. Každý má to svoje jisté a dochucení a příloha je také individuální.
Konec řečí a jdeme na to
Připravila jsem si hned dva recepty, ale obecně jsou recepty díky žmolence variabilní s mnoha možnostmi. Můj základní recept je s celozrnou špaldovou moukou. Budete jí potřebovat 230 g a pak vynechejte mandlovou moučku.
Daleko zajímavější je pro mne recept bez mouky, tu nahradí mandlová moučka a doplníme bezlepkovými ovesnými vločkami a mandlovými plátky. Cukr používám tzv. golden caster sugar, což je cukr buď třtinový nebo řepný, světle hnědé barvy, ceněný pro svoji chuť.
Absolutně nejlepší kombinací je ovšem souznění mandlí s rychlenou červenou rebarborou, která je historicky kultovní surovinou pro Anglii. Právě tahle skromná rebarbora zachránila celou generaci Britů; její vysoký obsah vitamínů a minerálů byl tak významný, že i britská vláda její cenu za války regulovala, aby byla k dostání pro všechny. V souvislosti s crumlem se tedy kruh uzavírá.
Crumble bez mouky s mandlovou žmolenkou
Ingredience:
- 600 g rebarbory a 2 hrušky nebo směs jiného ovoce (švestky, jablka…)
- 100 g másla
- 150 g světlého třtinového cukru
- 100 g plátků mandlí
- 250 g mandlové moučky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 badyány
- 6 lžic bezlepkových ovesných vloček nebo granoly se semínky a rozinkami
Postup:
Nejdříve si připravíme ovoce. Rebarboru omyjeme a nakrájíme na delší kousky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Ovoce promícháme, zasypeme trochou cukru, přidáme badyán a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Připravíme si drobenku z másla, cukru, vanilky a mandlové moučky. Lehce do drobenky vmícháme ovesné vločky nebo granolu a směsí hojně posypeme ovoce. Nakonec posypeme plátky mandlí. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 40 - 45 minut. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou nebo jen polité smetanou.
A na závěr…
Kdyby vám někdo našeptával, že crumble pochází z Irska, nebo dokonce ze Švédská, tak vězte, že my si připravujeme ten nejpůvodnější, pravý a nejlepší britský tutově originální crumble!